Vrijeme je karnevalskih fešta i pokladnica. Umjesto običnih krofni odlučila sam se za američke krofne iliti donuts-e.
Mislim da bi ih i Homer Simpson pojeo u slast :)
Krenimo!
✎ Tijesto (za oko 40ak donuts-a)
1kg glatkog brašna
1 kocka svježeg kvasca
1 prašak za pecivo
1 vanilin sećer ili 1 limun šećer
6 žumanjaka
70 gama šećera
1/2 l mlijeka
60 grama maslaca
1 dcl kiselog vrhnja
2 zlice ruma
naribana korica jednog limuna
1 čajna žličica soli
po želji 1 zličica cimeta
+ ulje za prženje, čokolada za premazivanje, jestive šarene mrvice
✎ Kvasac izmrvimo i pomiješamo sa 5 žlica mlakog mlijeka, malo brašna i 1 žličicom šećera. Kada se kvasac digao dodamo mu brašno sobne temperature, maslac, žumanjke, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, rum, malo soli, naribanu limunovu koricu i kiselo vrhnje pa sa mlakim mlijekom izradimo tijesto (ako vam je tijesto malo mekano dodajte malo brašna, ili polako dodajte mlijeko kod izrade i kad dobijete tijesto koje se ne lijepi za rub posude nemojte više dodavati mlijeko)
✎ Razvaljamo tijesto na oko 1,5 cm debljine i pomoću kalupa izrezujemo kolutove kojima manjim kalupom izrežemo sredinu. Kada smo potrošili svo tijesto, kolutove slažemo na pobrašnjenu plohu. Pokrijemo čistom krpom i ostavimo još oko sat vremena da se tijesto udvostruči.
✎ Ulje ugrijemo na srednju temperaturu i pećemo krofne prvo sa jedne strane te ih žlicom prevrnemo na drugu stranu sve dok ne poprime zlatno- žutu boju. Gotove krofne prebacimo na tanjur obložen papirom da se upije višak masnoće.
✎ Kada se malo ohlade, gotove krofne prelijemo čokoladom pa potom jestivim šarenim mrvicama.
Ako ne volite kombinaciju sa čokoladom, posipajte ih šećerom u prahu ili premažite marmeladom.
☺ DOBAR TEK!
Nadam se da ćete isprobati recept i uživati u ovim neobičnim mirisnim krofnicama.
Do sljedećega puta,
voli vas Victorija!
Objavi komentar